1 200 nya plantor i såkammaren

Bonbios bladgrönsaker

1 200 plantor är nu redo att börja sin resa från såkammaren hela vägen till en av våra kunder.

I skrivande stund snöar det utanför fönstret och termometern visar +1°C. Trots detta påtagliga vinterväder går det alldeles utmärkt för oss på Bonbio att så sallat. En av de största fördelarna med att odla i en sluten container är att vi kan göra det året runt, utan att odlingen påverkas av några faktorer utanför containern.

Våra hortonomer styr de inre faktorerna via ett inbyggt klimatsystem där allt från luftfuktighet och temperatur till antal ljustimmar på dagen går att optimera. Att som odlare arbeta inne i en sommarvarm container med ökad luftfuktighet kan också vara en fördel såhär i mitten av februari.

Första steget till första skörden

Utan sådd blir det ingen skörd, vilket innebär att sådden är en av de absolut viktigaste och roligaste aktiviteterna för oss på Bonbio. I går sådde vi 1 200 plantor av två sorters sallat för en av våra kunder och samarbetspartners. Plantorna kommer att gro i såkammaren i cirka två veckor innan de planteras ut i våra vertikala hydroponiska odlingssystem. Från och med nu kommer vi att så cirka 500 plantor varannan dag.

”Det är alltid roligt att så mitt i vintern, men också att få se fröet gro och bli en planta. Allra roligast är självklart att denna sådd är första steget mot första skörden!” Eric Sandelin, odlare Bonbio

Sallatssortimentet idag är oändligt stort och i vårt senaste samarbete har vi noggrant valt ut två sorters sallat som vi kommer att odla. Vi har valt ut en romansallat och en eazyleaf-sallat. Romansallat är en sallatsvarietet som sägs ha odlats redan under romarriket, men är en av de vanligaste sorterna än idag. Eazyleaf-sallaten karaktäriseras av att vara lätt att skära upp och förbereda, god att äta och snygg att se på.

Romansallat – ”Ovired”

En romansallat med nätta huvuden och en snygg färgmix av ljusgrönt och rött.

Grobarhet: 98 %
Extra god: I en caesarsallad!
Vattenförbrukning från frö till skörd: 1,5 l

Eazyleaf – ’Ezfrill’

En krispig, härligt grön sallat med tjocka blad.

Grobarhet: 98 %
Extra god: På mackan!
Vattenförbrukning från frö till skörd: 1,5 l