Bonbio x IKEA

IKEA ska bli självförsörjande på sallat

Bonbio inleder cirkulär odling av sallat i anslutning till IKEA-varuhusen. Den största delen av IKEA Sveriges matavfall går redan idan till olika biogasanläggningar, bland annat biogasanläggningen i Helsingborg som drivs av vårt systerföretag Biond.

På biogasanläggningen förädlar Bonbio matavfallet till växtnäring som sedan används till att odla upp bladsallat i specialbyggda odlingscontainrar precis intill IKEA-varuhusen.

Projektet inleds med att odla sallat utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg under ett års tid. I början av 2019 kommer våra odlingscontainrar att installeras på plats utanför varuhusen och odlingen av bladsallat startar direkt därefter.

Grödorna odlas vertikalt och hydroponiskt med förnybar el. Bevakning och optimering av sallatsodlingen sker sedan kontinuerligt med hjälp av våra hortonomer. Efter bara 5 veckor är det dags för första skörden.

Till en början kommer salladen att serveras i varuhusens personalmatsalar, med förhoppning att under det kommande året även servera salladen i kundrestaurangerna.

Bonbio inleder cirkulär odling av sallat i anslutning till IKEA-varuhusen.

Cirkulär odling i siffror

18
kilo

Upp till 18 kg sallat produceras varje dag i en odlingscontainer beroende på sort.

5
ton

Upp till 5 ton sallat produceras årligen i en odlingscontainer.

90
procent

Upp till 90 procent lägre vattenförbrukning jämfört med konventionell odling.

Vi ser fram emot en spännande resa med IKEA-varuhusen där vi odlar olika grödor cirkulärt och kan hushålla med resurserna på ett optimalt sätt. Genom att styra ljus, temperatur, bevattning och näringstillförsel är vi oberoende av årstider och kan säkra en stor produktion av närodlade och färska grödor året runt

Fredrik Olrog, vd Bonbio

Intresserad av
cirkulär odling?

Ta kontakt med oss